Rohloff, wat is het en waarom is het zo goed?

Rohloff is de merknaam van de beste 14 speed (gesloten systeem) versnellingsnaaf, ongeveer 20 jaar geleden ontwikkeld door Bernard Rohloff. Hij wilde voor de mountainbiker een serieus alternatief voor derailleursystemen, maar dan wel veel beter dan wat SturmeyArcher, Shimano of F&S maakten.

Toen ik de naaf voor het eerst in mijn handen had (naaf no. 636) zag ik vooral mogelijkheden voor de vele kilometers makende vakantiefietser.

De Rohloff 14 Speedhub is inmiddels een bewezen betrouwbaar en duurzaam schakelsysteem. Het bereik is verdeelt in zeer gelijkmatige stappen en is ook vanuit stilstand te bedienen. U staat dus nooit meer in een te zwaar verzet voor ’t stoplicht. De Rohloff-naaf is tevens bijzonder onderhoudsarm.

De Rohloff-naaf dient eens per jaar of om de 5000 kilometer gespoeld te worden en van verse olie te worden voorzien. Ik heb in de 18 jaar dat ik fietsen met een Rohloff-naaf verkoop nog nooit een kapotgefietst binnenwerk gezien. Wel wil een Rohloff-naaf wel eens lekken. Mocht u dat overkomen, geen paniek, u kunt zelfs zonder olie gerust 5000km. doorfietsen.

Een ander probleem wat ik een enkele keer het gezien is flensbreuk. Er breek een stukje van de spaakrand af waardoor het wiel niet meer recht is. Daar hebben we inmiddels slimme flensringen voor ontwikkeld.

Er zijn inmiddels ook duim-schakelaars en schakelaars voor racesturen beschikbaar. Een goed gebouwde fiets met een Rohloff-naaf is een duurzame investering voor de lange termijn en voor heel veel fietsplezierige kilometers.

Uiteraard hebben wij veel Santos test-fietsen voor u klaar staan.