Waarom is een goede zitpositie zo belangrijk?

Het is vooral belangrijk omdat het absurd is een hele goede fiets te kopen en er dan heel slecht op te zitten. Je koopt vooralsnog geen duur pak als het als een zak om je lijf zit. Een goede positie op je fiets levert je erg veel op. Je voelt je veilig en zekerder, hebt geen of nauwelijks pijnklachten (meer) en je kunt je krachten efficiënt in snelheid omzetten. Mijn evangelie is dat bij een goed aankooptraject een dynamische bikefitting hoort.

Een dynamische bikefitting is iets anders dan een statische meting. Je gaat volledig uit van de fietsdynamiek, in relatie met de fysieke kenmerken van de fietser zelf, zo neem je ook zijn of haar fysieke mogelijkheden of beperkingen mee. Het baseren van de positie op basis van lichaamslengtes houd geen rekening met die, bijvoorbeeld, gebroken schouder van 7 jaar geleden.

Ook doelstellingen, motivaties, leeftijd zijn voor ieder weer anders en moeten meegenomen worden om een goede afstelling te kunnen maken.

Een dynamische bikefitting wordt afgenomen door een goed opgeleide en liefst ervaren bikefitter en op een pasfiets afgenomen.