Waarom zijn goede wielen zo belangrijk?

Wielen

Het meest ondergeschoven kindje van standaard fietsen zijn de wielen. Vaak sluitpost, terwijl het constructief eigenlijk dé factor is wat een fiets stabiliteit en snelheid geeft. Mijn focus ligt dan ook meer bij het wielset dan bij de onderdelen groep.

Wat maakt een wiel nou goed en wat is goed voor mij?

Je moet je voorstellen dat de krachten die voortkomen uit de snelheid x het totale gewicht aanzienlijk kunnen zijn. Als het wiel op of over de grens van zijn kunnen komt, begrijp je wel dat er een onzer sturende fiets het gevolg is. Er zal ook zeker veel vermogen afvloeien via slechte wielen. Een wielset ruimschoots berekend op deze krachten zal veel makkelijker op gang komen, zijn snelheid behouden en een veel beter sturende fiets opleveren.

Een wiel wat met goede ingrediënten, constructief goed gebouwd wordt, is over het algemeen een goed wiel. Een velg moet een bepaalde stijfheid hebben, spaken moet oersterk, toch licht en flexibel zijn, spaaknippels moeten de spaak op een constante spanning houden en goed opgesloten zitten in het spaakgat van de velg. Handmatig bouwen levert over het algemeen een beter wiel op omdat er meer aandacht zit om de onderlinge spaakspanning gelijkmatig te krijgen. Onderling moet elke spaak een gelijk aandeel hebben in het gehele wiel.

Wij centreren wielen binnen de 10e millimeter en geven levenslange garantie op door ons met de handgespaakte wielsets.

Een goed wiel kiezen is niet altijd makkelijk. Belangrijk is je keuze te baseren op je persoonlijk gebruik, gewicht en discipline.

Er zijn in Nederland een paar hele goede wielbouwers (CycleYou, WheelTec en BikeBoost) waar je je op dit vlak goed kan laten voorlichten. Voor standaard wielsets werk ik het uitsluitend met DT Swiss – goede spullen en een goed bedrijf.