Gates BeltDrive

De Gates riemaandrijving is een veel besproken fenomeen. Wij hebben er inmiddels veel goede ervaring mee.
Santos werkt met twee riem varianten van Gates. Naast de Gates Original riem (ook wel CDC genoemd) is er sinds begin 2012 ook de Gates CenterTrack riem (ook wel CDX genoemd).

Om een goede werking van de Gates tandriem te waarborgen moet het frame een hoge zij-waartse stijfheid hebben.
Daar voorziet Santos, als geen ander, in. Dat verklaart gelijk waarom de Gates tandriem op een Santos zo goed functioneert.
Het grote voordeel van een Gates tandriem ten opzichte van de traditionele ketting, is dat het onderhoudsvrij en erg duurzaam is. Wij zien onze klanten ruim 40.000km. halen met een Gates riem en een set tandwielen.
De Gates randriem is opgebouwd uit carbon lengte-vezels welke oersterk zijn en volstrekt geen rek geven. Het rendement is zeker te vergelijken met een ketting, alleen zal de riem dit rendement gedurende zijn levens-cyclus weten te behouden. Bij een ketting loopt dit, door slijtage, drastisch terug. Persoonlijk vind ik het zeer prettig dat de riem altijd optimaal presteert en dat ik er nauwelijks omkijken naar heb.

Het af en toe schoonspoelen van de riem en het eventueel licht smeren (teflon) van het achtertandwiel wordt wel aanbevolen. In een stoffige omgeving of gedurende de pekel-periode kan de riem een geluid afgeven. Dit voorkomt of verhelpt men door met sop en water te spoelen.

kijk op GatesCarbonDrive voor alle technische info.